Samalla hupparikaavalla

Ompelin joskus talvella ompelukurssilla koekappaleen Ottobren 2/2007 hupparikaavalla. Siitä kaavasta olen sen jälkeen muokannut pari erilaista hupparia. Kaava on ihan tavallinen vetoketjuhupparin kaava, joten siinä on hyvä pohja muokkauksille. Ensimmäiseen vetoketjuttomaan versioon muokkasin Ehta-peruskaavasta kietasuhupun. Muuten huppari on täysin pelkistetty ja siinä ei ole taskuja, eikä muitakaan yksityiskohtia.

Tämä ihana meleerattu viininpunainen kangas löytyi Majapuulta. Vaikka kangas on materiaaliltaan puuvilla-elastaania (95 % / 5 %), niin se joustaa aika vähän ja on jämäkkä. Todella kiva kangas! Toiseen kietaisuhuppuversioon tein lisäksi sivutaskut. Tähän taskumuokkaukseen löytyi ohje Kiiruhda hitaasti -blogista. Sekä taskujen sisäpuolelle, että hupun vuoriin laitoin Majapuun ruusuja. Hupun nyöriksi löytyi jemmoistani harmaata ontelokudetta. Musta harjattu joustocollege on Kangaskapinasta tilattua.


Kolmas huppari onkin sitten tuo ylläoleva uudestaan, mutta tavallisella hupulla ja vetoketjulla. Samat sivutaskut ja vuorikankaat... Tykkäsin paljon tuosta mustan ja harmaan yhdistelmästä, mutta kaipasin huppariin vetoketjua, niin tein sitten tämän toisen version myös.


 On muuten pirullista yrittää kuvata mustia vaatteita niin, että niistä saisi jotain selvää...

Kaava: Ottobre Design Woman 5/2007 ja Ehta
Kankaat: Majapuu ja Kangaskapina

Finnish Summer EditionSuomen kesään on paikallaan myös tunikat/mekot pidemmillä hihoilla, jolloin mekon päälle puetaan vielä villatakki. Viime päivinä tällainen pukeutuminen on ollut ajankohtaista ja sitä silmällä pitäen ompelin tällä viikolla kaksi tunikaa.

Elvelyckanin Stroke-trikoosta ompelin tunikan, Suuri Käsityölehdessä 5-6/2015 julkaistulla kaavalla. Tähän jouduin tekemään lyhyet hihat, koska kangas loppui kesken. Olen käyttänyt tätä kaavaa ennenkin, mutta en muistanut sen olevan aavistuksen liian tiukka lantion seudulta. Käyttöä se ei estä, mutta lasketuvuus voisi olla parempi.Nappinjan Pyörre-kuosista ompelin tunikan 3/4-hihoilla. Tässä on se sama vanha vakiokaava, Autumn Mood, ilman mitään muokkauksia. Kangas on ihana!


Kolmas mekko on ommeltu jo aikaisin keväällä, mutta laitan nyt sen tähän samaan. Kaava on kuitenkin sama vakio, Autumn Mood. Tässä kankaana on Verson puodin Vierivät vuodet. 

Yhteistä näissä kaikissa mekoissa on pääntien huolittelu. Näissä kaikissa on kapea resori, joka pilkottaa vain vähän oikealle puolelle. Tähän ja moneen muuhun pääntien huolitteluun löytyy loistavat ohjeet Mutturalla-blogista.

Kaavat:
Suuri Käsityö 5-6/2015, malli nro 10  
Ottobre Design Woman 5/2013, Autumn Mood
Kankaat: Elvelyckan, Nappinja ja Verson puoti

Blogiremontti on ohiBlogin pieni remontti on ohi ja se päivittyy jälleen. Jatkossakin päivitän tänne itselleni muistiin ja muille inspiraatioksi käsitöitäni. Vilkasta päivitystahtia en lupaa, mutta jotain aina välillä. Jos huomaat ettei jokin asia toimi sivuilla, niin laitathan asiasta palautetta (joko täällä blogissa tai sähköpostitse).

Edit. Bloglovin' seuranta ei toimi jostain syystä tällä hetkellä. Yritän selvittää asiaa. Blogit.fi ja blogipolku toimii kuitenkin normaalisti.

HA HA NO

Tästä Nappinjan raporttikankaasta meinasi tulla kiista, kun se alkuvuodesta kolahti postilaatikoon. Olisin kelpuuttanut kaikki kolme printtiä myös omaan paitaan. Lupauduin kuitenkin ompelemaan kaikista kolmesta kuvasta paidat miehelle. Ensimmäiset kaksi paitaa valmistui nopeasti, mutta kolmas odotutti itseään pidempään. Viimein sain myös sen ommeltua. 


Yksistään raporttipala ei riitä paitoihin, vaan tilasin samalla samaa luonnonvalkoista trikoota hihoja ja selkäpuolta varten. Raporttikankaan korkeus ja leveys ei ihan yksistään riittänyt etukappaleisiinkaan, vaan jouduin erilaisilla leikkauksilla tuomaan puuttuvat mitat paitoihin. Ihan kivoja yksityiskohtia. 


Miehen suosikki taitaa olla tuo HA HA NO -printti. 


Tämä teksti olisi sopinut omiin maanantai-aamuihin... 
Tällaisille raporttikankaille olisi kysyntää jatkossakin. Jonkin verran raportteja on ollut myynnissä, mutta tyylillisesti ne ovat enemmän lapsille, kuin aikuisille miehille.

Kaava: Ottobre design 6/2015, malli nro 39
Kankaat: Nappinja


Hellemekkoja

Haluan uskoa lämpimään kesään ja hellemekkojen tarpeeseen. Nämä mekot valmistuivat jo niille ihanille toukokuun lämpimille ilmoille ja ehdin jo jonkun kerran näitä käyttämäänkin. Toivottavasti lämpö palaa pian ja mekot pääsevät taas käyttöön.


Jumitun aina käyttämään samoja kaavoja ja näissä on käytössä taas Suuri Käsityölehden Janina-mekko. Aiemmissa versioissa oli mukana hihat kaavan mukaisesti. Hihattomaan versioon ei tarvinnut tehdä mitään muutoksia, vain jättää hihat pois. 


Mekon etuosa on Verson puodin Rauhaa <3 (Jenni Mäensivun suunnittelema kuosi). Etuosa on leikattu jämäpalasta, joten sitä ei olisi riittänyt selkäpuolelle. Yhdistin tähän Kangaskapinan mustan trikoon.


Samalla kaavalla ja idealla on toteutettu myös tämä sulkaversio. Tässä tosin on koko yläosa kuviokangasta. Sulkakangas on kankaiden yön ostoksia Nappinjasta. 


Jos Kankaiden yö ei ole tuttu tapahtuma, niin liity ihmeessä Facebookissa Kankaiden yön tykkääjiin. Sivustolla ilmoitetaan tapahtuman ajankohta ja osallistumisohjeet. Kankaiden yö on yleensä järjestetty kaksi kertaa vuodessa ja siihen on osallistunut eri kangasverkkokauppoja. Kaupoissa on tarjolla erilaisia (vaihtuvia) tarjouksia yön aikana ja tuolloin voi tehdä hyviä ja edullisia kangaslöytöjä. 

Kaava: Suuri Käsityö 9/2014, malli nro 1
Kankaat: Verson puoti, Nappinja ja Kangaskapina
Holkkihihaisia kesämekkoja

Toukokuun ihanat lämpimät ilmat innostivat ompelemaan kesämekkoja. Viime kesänä muokkasin Ottobren holkkihihaisesta t-paidasta mekkokaavan ja tein sillä kaksi mekkoa. Raidalliseen mekkoon ompelin nauhakujan nurjalle ja pujotin sinne resorista ommellun vyön. Raidallisen mekon kangas on tilattu Noshilta alkukeväästä. Pääntie ja kädentiet on huoliteltu resorikanttaukselta. Tässä mekossa pääsin kokeilemaan kunnolla uudempaa kantinääntäjääni. Tilasin toisen kääntäjän Karnaluksista, entisen leveämmän kääntäjän rinnalle. Vanha leveämpi kääntäjä tekee 15 mm leveää ja uudempi 10 mm leveää kanttausta. 


Tähän ruusukuosiin olen ihastunut. Samasta kuosista olen tehnyt jo harmaan kaavun ja harmaista jämistä olen tehnyt huppareihin yksityiskohtia. Nyt sitten tästä mintusta ruususta tein kesämekon. Ruusukangas kuuluu Majapuun ja Verson puodin valikoimiin. Kaupoissa on eri väriyhdistelmiä saatavilla. Mustavalkoinen ja vaaleanpunainen olisi aika herkku... 


Ruusukuosiseen mekkoon ompelin nurjalle kuminauhan siksakilla, joka kuroo vyötärön kokoon. Tässä on kanttaus ainoastaan pääntiellä ja kädentiet käänsin framilonilla. 

Kaava: Ottobre design woman 2/2015, Faded Stripe (muokattu)
Kankaat: Raitakangas, Nosh / Ruusut, Majapuu